Pomaže Bog drage sestre i braćo,
dame i gospodo,
Duh Sveti nam se dade - Vaistinu nam se dade!


Ako Bog da, i ove godine, Ribničko bratstvo planira da proslavi svoju hramovnu slavu - Petrovdan! Sa nadom da će biti lepo vreme, želimo da upriličimo celodnevni program i narodni sabor.

Njegovo preosveštenstvo episkop valjevski gospodin Milutin načalstvovaće arhijerejskom liturgijom, uz služenje određenog broja sveštenika i sveštenomonaha, sa početkom u 8.30 časova u petak, 12 jula 2019. godine.

Posle službe, litije, sečenja kolača i posluženja, ručak bi trebalo da počne oko 12 časova, a zatim, otprilike oko 13 časova, kulturno umetnički program, sa binom i ozvučenjem.

Prvi deo programa bi započeo sa našim najmlađim parohijaninma, a zatim bi nastupilo par voklano insturmentalnih sastava. U produžetku se nadamo da ćemo čuti i neka pesnička dostignuća, sve do otprilike 15 časova. Zatim bi imali pauzu u programu gde su svi i dalje pozvani da ostanu u druženju i boravku u našoj bogom danoj prirodnoj lepoti manastira Ribnica.

Drugi deo programa započeće u 16 časova sa još par vokalno instrumentalnih sastava, a na samom kraju, otprilike oko 17 časova, otac Arsenije će održati kraću prigodnu besedu.

Imamo Egzit, Guču, Cece, Lukase, splavove, kafane i diskoteke. Stoga, možemo da imamo i Petrovdan u Ribnici. Dođite, upoznajte prijatelja, ljubav, kuma ili budućeg poslovnog partnera. Sve je blagosloveno u manastiru.

Hvala Vam i vidimo se,
PETROV DAN - U RIBNICI - CEO DAN!


Iguman Arsenije i njegovo bratstvo su spremni za podvig obnove manastira i povratak u ono stanje u kome je ranije bio, a to je molitveni, duhovni pa i kulturni centar ovoga kraja.

O manastiru

Manastir Svetih apostola Petra i Pavla

kojima je i posvećena manastirska crkva, a u narodu poznat i kao Ribnica , datira svojim crkvištem, temeljima i duhom još iz doba Nemanjića, kao uostalom i mnoge svetinje širom srpskih zemalja.

Manastir je više puta rušen i podizan, što je bila sudbina velikog broja pravoslavnih hramova tokom istorije Srpske Crkve. Za vreme Kočine krajine crkva je bila ponovo spaljena, da bi u više navrata, tokom 19. veka bila obnovljena. Zbog teških vremena pod turskim ropstvom, i rasteranog ili pobijenog ribničkog monaštva, manastir je 1837. godine pretvoren u parohijsku crkvu, i tako je sve bilo do 2011. godine. Zatim je opet još par godina bio bez igumana i bratstva, da bi konačno sa dolaskom monaha Arsenija Jovanovića za starešinu, 17. decembra 2017. godine, ponovo postao aktivni muški manastir.

Manastir Ribnica, u današnjem stanju, je prilično oronuo i bez većine neophodnih objekata za normalan monaški život. Iguman Arsenije i njegovo bratstvo su spremni za podvig obnove manastira i povratak u ono stanje u kome je ranije bio, a to je molitveni, duhovni pa i kulturni centar ovoga kraja. Svakako da je za tako nešto prvenstveno potreban ozbiljan duhovni molitveni život ribničkog bratstva, ali i materijalna pomoć svih onih koji su dobre volje i mogućnosti da pomognu.

Isto tako, pozivamo i sve one bogočežnjive duše koje su zainteresovane za monaški život da nam se pridruže, da se zajednički potrudimo, u ljubavi i slozi, na planu spasenja, kako ličnog tako i našeg grešnog i namučenog srpskog roda. Svakom narodu je potrebno jako i zdravo monaštvo, da bi taj narod napredovao Božijom blagodaću i da bi imao ko da se moli za njega. Mi smo tu da na taj način pomognemo našem narodu, a želimo i molimo se da svi narodi na ovom svetu spoznaju vrednost i lepotu izvornog hrišćanskog monaškog života.

Božijom Milošću
Vaši u Hristu
Monah Arsenije
Sa Bratstvom

Photo

KontaktUkoliko imate kakvo pitanje ili predlog,

možete nas kontaktirati slanjem mejla: